fot. pixabay.com

Zalety picia kawy zbożowej

Ci, którzy często sięgają po kawę ze względu na jej niezwykły aromat i smak, muszą zdawać sobie sprawę z tego, że zbyt duże jej ilości mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ból żołądka, niedobory magnezu czy wapnia, rozdrażnienie, a nawet uzależnienie od kofeiny - to tylko niektóre z negatywnych skutków picia tradycyjnej kawy. Jednak świetną alternatywą dla tego napoju może się okazać kawa zbożowa.

Ten rodzaj kawy (jak sama nazwa wskazuje) pozyskiwany jest głównie z ziaren zbóż np. pszenicy, jęczmienia czy żyta. To właśnie dzięki nim kawa zbożowa zawiera różnego rodzaju składniki mineralne. Ma m.in. pewną zawartość witamin z grupy B, magnezu, potasu czy fosforu. Wszystkie te składniki korzystnie wpływają na nasze zdrowie m.in. na odporność, serce czy układ nerwowy. Ale napój ten pozytywnie wpływa również na nasz wygląd zewnętrzny, w tym na stan naszej cery czy włosów.

Należy także zwrócić uwagę na to, że ten zbożowy płyn ma w swoim składzie błonnik. Dzięki temu wspomaga perystaltykę jelit i korzystnie reguluje poziom cholesterolu we krwi. A pęczniejący w żołądku błonnik daje uczucie sytości- zbożówkę warto więc pić także w trakcie diety.

Warto wiedzieć, że kawę zbożową z jej tradycyjnym odpowiednikiem łączy jedynie zbliżony aromat i smak. W przeciwieństwie do tej drugiej bowiem, kawa zbożowa nie zawiera w ogóle kofeiny. Tym samym spokojnie mogą ją pić osoby, które prawdziwej kawy spożywać nie powinny np. ze względu na problemy z wątrobą czy wysokim ciśnieniem.

Kawa bezkofeinowa

Jeśli jesteś miłośnikiem smaku i aromatu kawy, ale boisz się negatywnych skutków jej picia, sięgnij po kawę bezkofeinową. Dzięki temu spokojnie będziesz mógł cieszyć się jej walorami smakowymi, bez obaw o negatywne dla zdrowia konsekwencje.

Kawa bezkofeinowa (jak sama nazwa wskazuje) charakteryzuje się tym, że pozbawiona jest kofeiny. Dokonuje się tego głównie za pomocą metod chemicznych, a proces ten przeprowadzany jest już na etapie segregacji ziaren. Metody te nie pozwalają wprawdzie na całkowite usunięcie kofeiny, ale bardzo znacząco jej ilość ograniczają. Dodatkowe restrykcje w tym zakresie ustalone są przepisami unijnymi- zgodnie z nimi zawartość kofeiny w tego typu kawach nie może być wyższa niż 0.1%.

Bezkofeinowa kawa została stworzona z myślą głównie o tych, którzy kofeiny z różnych względów zdrowotnych powinni unikać. Sięgają więc po nią m.in. kobiety w ciąży (jako po alternatywę dla tradycyjnej kawy), osoby nadpobudliwe czy te, które po normalną kawę sięgają zbyt często i zaczyna się u nich uzależnienie od kofeiny.

Wszyscy ci, którzy uwielbiają charakterystyczny smak i aromat kawy nie mają się czego obawiać - kawy bezkofeinowej od tej zawierającej kofeinę praktycznie nie da się pod względem smaku odróżnić. A co więcej dostępna jest ona w sklepach w różnych formach np. jako kawa mielona czy rozpuszczalna. Dzięki temu każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.