fot. pixabay.com

Truskawki - duża dawka kuracji wzmacniającej

Jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców są truskawki. Owoce te uprawiane są w Europie od 1712 roku. Truskawki można jeść do woli i bez żadnych ograniczeń. Mogą one nam zafundować dużą dawkę kuracji wzmacniającej. Zawierają sporo witaminy C i B2, trochę B1, A, E i K oraz składniki mineralne takie jak potas, wapń, magnez, żelazo, sód i fosfor. Mają właściwości odkwaszające, a zawarte w nich żelazo sprawia, że są krwiotwórcze i wzmacniające. Dodatkowo truskawki działają oczyszczająco – moczopędnie i przeczyszczająco.

Mało kto wie, że te przepyszne owoce obniżają cholesterol, neutralizują substancje toksyczne i co ciekawe również bakteriobójcze. Dlatego zalecane są m.in. osobom cierpiącym na niewydolność nerek.

Truskawki są mało kaloryczne dlatego, też osoby chcące zrzuć zbędne kilogramy mogą beztrosko zajadać się nimi niemalże bez ograniczeń.

Jak się okazuję owoce te ‘służą’ pomocą również osobom cierpiącym na bezsenność. Zawarty w nich brom doskonale ułatwia zasypianie.

Poza wartościami odżywczymi truskawki to dobry kosmetyk dla skóry. Wpływają odświeżająco na urodę i włosy a sokiem z tych owoców można wybielić przebarwienia na skórze.

Truskawki najlepiej jeść na czczo lub dodać do poranne porcji płatków śniadaniowych lub jogurtu. Ponadto świetnie nadają się jako dodatek do ciast, deserów, na galaretki, kompoty, sorbety czy do pysznych koktajli itp.

Jedynym minusem tych wspaniałych owoców jest to, że niestety nie wszyscy mogą je jeść. Truskawki bardzo często uczulają.