fot. mariakraynova/Shutterstock

Kuchnie świata a zdrowie

To, co jemy i jak jemy w istotny sposób wpływa na nasze zdrowie. Już dawno zauważono, że dieta obowiązująca w poszczególnych regionach świata wpływa na stan zdrowia jego mieszkańców. O ile niektóre choroby są powszechne w pewnych częściach świata, w innych występują one sporadycznie. Tak np. jest z chorobą nowotworową, która bardzo rzadko dopada Japończyków (za wyjątkiem dość częstego tam nowotworu układu pokarmowego), za to w Europie jest coraz poważniejszym zagrożeniem. Choroba serca najczęściej występuje na terenie Federacji Rosyjskiej.

Jedną z najzdrowszych diet, w świetle badań, jest dieta stosowana w rejonie Morza Śródziemnego. Nic w tym dziwnego, gdyż kuchnia w tej części świata opiera się w dużej mierze na sałatkach sporządzanych ze świeżych warzyw, zaś zamiast tradycyjnych dań mięsnych korzysta się w niej z drobiu, ryb oraz owoców morza. Popularna w tej części świata jest również oliwa z oliwek, która bardzo korzystnie wpływa na zdrowie. Popularna jest tam również kukurydza, którą stosuje się tam zamiast tak popularnej w naszym regionie pszenicy. Równie popularna jest tam fasola, a to oznacza dużą ilość zdrowego błonnika w diecie.

W Chinach i Japonii dieta ma już zupełnie inny charakter. Kuchnia tych państw oparta jest w dużej mierze na ryżu oraz potrawach sojowych. Popularne w tamtejszej kuchni jest krótkie gotowanie na parze, dzięki czemu w poszczególnych produktach zachowuje się więcej witamin. Dużą popularnością cieszy się tam również zielona herbata, której właściwości lecznicze znane i cenione są już na całym świecie. Biorąc pod uwagę długość życia mieszkańców tych państw można przyjąć, że taka dieta ma korzystny wpływ na zdrowie.

Najwięcej chorób związanych z dietą pojawia się w krajach wysoko rozwiniętych, przy czym prym wiodą Stany Zjednoczone. Tam szczególnie częste są zgony związane z nowotworami oraz chorobami serca, których przyczyną może być jedzenie – szybkie i wysokoprzetworzone. Szybkie posiłki, zjadane w biegu oraz moda na gotowe, łatwe w przygotowaniu dania, przekłada się niestety na zdrowie mieszkańców tych państw. Wszechobecne konserwanty i sztuczne dodatki oraz ograniczony dostęp do świeżej, zdrowej żywności, to kolejny problem związany z rozwojem cywilizacyjnym.