Kebab w bułce czy w cieście? Zobacz za i przeciw obydwu opcjom

Klasyka kuchni tureckiej, czyli kebab, niejedno ma imię. W rzeczywistości samo słowo „kebab” oznacza po prostu pieczone mięso, najczęściej na rożnie. Ale już to, jak owo mięso zostanie zaserwowane zależy tylko i wyłącznie od tego, na co masz ochotę. Najpopularniejsze wersje to oczywiście kebab w bułce oraz w cieście. Którą wersję wybrać? Przeczytaj nasz artykuł, w którym zestawiliśmy wady i zalety obu wariantów.

Kebab w Krakowie, Warszawie czy Stambule może być wykonany zarówno z mięsa wołowego (wersja najpopularniejsza), jak i drobiowego, a także jagnięcego. Dodatki – choć „w standardzie” to pomidor, cebula oraz ogórek – mogą się także różnić. Lecz pierwsze, główne pytanie, które zada nam sprzedawca będzie tym o ciasto lub bułkę.

Kebab w bułce: plusy i minusy

Bułka wydaje się zawsze bezpieczniejszą opcją. W tej wersji kebab bardziej przypomina swojską kanapkę czy zapiekankę. Zwłaszcza jeśli – a tak właśnie jest w prawdziwie tureckiej wersji – bułka ma postać klasycznej bułki lub palucha chlebowego. Musisz jednak pamiętać, że w Polsce kebab w bułce może być de facto kebabem w picie – pita zaś ma w sobie znacznie mniej chlebowego środka niż tradycyjna bułka. Gdy jednak mowa o wersji „w bułce” ogromne zalety tej wersji to:

  • „poręczność” – kebab w bułce łatwo utrzymać w dłoni, a wszelkie soki i sosy wnikają w miąższ, przez co jedzenie całości jest dość czyste i wygodne,
  • lepsze zasycenie głodu – bułka daje dodatkową porcję węglowodanów, które wypełniają żołądek,
  • cena – często kebab w bułce jest odrobinę tańszy od tego w cieście.

A co z wadami? Mówi się, że bułka zbyt mocno tłumi smak mięsa i dodatków, które się w niej znajdują oraz daje wrażenie suchości kompozycji.

Kebab w cieście – ulubieniec wielu

Gdy chodzi o kebab w Krakowie oraz w innych polskich miastach, pracownicy lokali przyrządzających tę potrawę przyznają, że wersja w cieście jest tą chętniej wybieraną przez klientów. Dlaczego? Najważniejsze zalety tej formy dania to:

  • wygoda – w tej formie jest go łatwiej zjeść – bez kruszenia i innych problemów,
  • bardziej wyrazisty smak mięsa – ciasto, które jest cieńsze niż bułka, nie tłumi aromatu kebabu,
  • niższa kaloryczność – ponownie, przez to, że ciasto jest cieńsze,
  • możliwość zapieczenia całości – tak, by ciasto było lekko chrupiące.

A co z wadami? Trzeba pamiętać, iż soki z mięsa czy pomidorów, a także sosy mogą spowodować, że ciasto rozmięknie, a całe danie zacznie „przeciekać”.

Jeżeli zaś nie lubisz ani ciasta, ani bułki (w końcu gusta są różne), możesz wybrać również kebab w wersji Iskenderi. To ten, który podawany jest na talerzu w towarzystwie warzyw, frytek oraz, najczęściej z sosem jogurtowym i pomidorowym. Aby zaś było jeszcze bardziej po turecku, do kompletu spróbuj zamówić ayran lub mocną turecką herbatę. Smacznego!