fot. pixabay.com

Jarmuż - zdrowe warzywo

Jarmuż nie należy do najpopularniejszych warzyw w Polsce, jednak warto włączyć go do swojej diety, ponieważ jest bardzo zdrowy. Ma niewiele kalorii, jest beztłuszczowy i bogaty w błonnik. Można go jeść bez obawy przed nadprogramowymi kilogramami.

Jarmuż to warzywo, które poprawia przemianę materii i daje poczucie sytości, także to doskonały element diety, szczególnie jeżeli chcemy schudnąć. Jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy i niezwykle odżywczy. Zawiera bardzo dużo żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, witaminy K, która chroni przed chorobami nowotworowymi oraz pozytywnie wpływa na stan kości i krzepliwość krwi. Znajdziemy w nim również dużo witaminy C, która poprawia odporność. Dzięki spożywaniu tego warzywa możemy poprawić kondycję swojej skóry, duża zawartość witaminy A korzystnie wpływa na włosy, cerę, paznokcie oraz wzrok. Warto wiedzieć, że jarmuż posiada dużo więcej wapnia, niż znajdziemy go w mleku. Ponieważ zawiera bardzo dużo antyoksydantów, ma duże znaczenie dla naszego zdrowia i warto go jeść.

Jak jeść jarmuż?

Warzywo jest lekko gorzkie w smaku, dlatego trzeba wiedzieć jak je przyrządzić, aby było smaczne - można je podsmażyć albo zblanszować. Jarmuż będzie doskonałą, niskokaloryczną przekąską, wystarczy podzielić go na kawałki, skropić oliwą i włożyć na kilka minut do piekarnika. Jest to dobra alternatywa dla chipsów, które nie należą do najzdrowszych. jarmuż będzie również świetnym dodatkiem do zielonych koktajli oraz zup, ponieważ zachowuje swój kształt nawet podczas gotowania. Przygotowuje się go także z kaszą albo ryżem. Jeżeli lubimy sałatki, warto użyć tego warzywa zamiast sałaty lodowej, która nie ma żadnych substancji odżywczych.

Jarmuż to warzywo bogate w wiele witaminy, dlatego warto je jeść, gdyż ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jeżeli chcemy cieszyć się dobrym samopoczuciem oraz dobrą kondycją skóry, włosów i paznokci, powinniśmy wziąć to warzywo pod uwagę. Warto eksperymentować w kuchni i urozmaicać swój jadłospis.