fot. meaofoto/Shutterstock

Czosnek i warzywa cebulowe

Już dawno temu poznano przeciwnowotworowe właściwości, które posiadają czosnek i warzywa cebulowe. Owe rośliny posiadają znacznie więcej dobroczynnych substancji dla ludzkiego organizmu, jednak ich możliwości rozprawiania się z komórkami rakowymi czy zatrzymywanie ich wzrostu, są szczególnie cenione. Co kryją w sobie te niepozorne warzywa o intensywnym zapachu?

Czosnek i warzywa cebulowe a choroby

Jeśli czosnek i warzywa cebulowe często goszczą na naszych talerzach, to mamy gwarancję obniżonego ryzyka powstania chorób nowotworowych. Dzieje się tak, ponieważ rośliny te zawierają organiczne związki siarki, które uwalniane są podczas procesu krojenia, miażdżenia czy też przeżywania tych warzyw cebulowych. Największe tutaj znaczenie odgrywa zawarty w nich enzym zwany alliną, który odpowiada za kwaśny siarczany zapach powodujący potok łez. Te wytwarzające się związki mają wpływ na budowanie odporności poprzez zapobieganie rozwojowo nowotworów. Związki siarki wykazują działanie hamujące angiogenezę, więc dochodzi do zatrzymania wzrostu komórek nowotworowych poprzez zapobieganie zaopatrywaniu ich w krew. Czosnek i warzywa cebulowe mają także właściwości przeciwzapalne, a więc wspomagają kład immunologiczny, dzięki czemu organizm lepiej sobie radzi w walce z infekcjami. Chronią również przed chorobą zwyrodnieniową stawów, nie powodując negatywnych skutków ubocznych.

Czosnek jako silny lek

Czosnek i warzywa cebulowe są z nami w kuchni od niepamiętnych czasów, jednak to ten pierwszy ma najsilniejsze działanie. Czosnek zawiera antybiotyczny i grzybobójczy związek chroniący roślinę przed szkodnikami, co właśnie jest źródłem jego leczniczych właściwości. Jednak, aby móc w pełni korzystać z jego cennych właściwości, należy go spożywać w surowej postaci, ponieważ obróbka termiczna zabija enzymy w nim zawarte, a więc efektu leczniczego nie uzyskamy.

Czosnek i warzywa cebulowe jako codzienny dodatek

Warzywa cebulowe to nie tylko odmiany cebuli, ale również por, szczypior czy czosnek. Mają one bardzo intensywny zapach i smak, co wyróżnia je spośród pozostałych warzyw. Wykorzystuje się je w kuchni nie tylko w celu poprawienia smaku przyrządzanych potraw, ale również po to, aby wzmocnić organizm. Już w starożytności wykorzystywano warzywa cebulowe do pokrzepienia ciała, zachowania zdrowia i siły do pracy. Świetnie od lat sprawdzają się na zatrucia czy też ukąszenia zwierząt.

Codzienne ich spożywanie może uchronić nas przed nie jedną dolegliwością.