fot. pixabay.com

Czarnuszka, olej z czarnuszki - zastosowanie w kuchni i w kosmetyce

Jeżeli interesujesz się zdrowym odżywianiem i lubisz nowe smaki, z pewnością znana jest ci czarnuszka. Te niepozorne małe czarne ziarenka nadają specyficznego aromatu potrawom, świetnie sprawdzają się jako dodatek do pieczenia chleba. Czy znałeś jednak olej z czarnuszki?

Naturalne zdrowie

Olej pozyskiwany z nasion czarnuszki ma wiele właściwości prozdrowotnych. W blisko 85% złożony jest z nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponadto posiada witaminę E, sterole, biotynę, beta-karoten i przeciwutleniacze. To, co jednak jest najbardziej charakterystyczne dla tego oleju, to wysoka zawartość związku o nazwie tymochinon. To właśnie on nadaje właściwy czarnuszce zapach. Z punktu widzenia medycznego jest on jednak doskonały do leczenia stanów zapalnych, a jego skuteczność porównywalna jest do działania aspiryny. Niektórzy lekarze i dietetycy są także zdania, że olej z czarnuszki wykazuje działanie antynowotworowe, jednak nie zostało to potwierdzone we wszystkich badaniach.

Tradycyjna medycyna

Od wieków natomiast olej z czarnuszki stosowany jest jako lek na leczenie stanów zapalnych przewodu pokarmowego, takich jak wrzody żołądka i dwunastnicy. Wykazuje wysoką skuteczność w zwalczaniu Helicobacter pylori, bakterii, która odpowiada za powstawanie wrzodów. Poprawia także działanie układu odpornościowego i jest pomocny przy bólach gardła i anginach.

Medycyna współczesna

Dowiedziono, że olej z czarnuszki znacząco obniża poziom trójglicerydów we krwi i tzw. złego cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Ponadto powinny go także stosować osoby cierpiące na różnego typu alergie - systematyczne spożywanie kapsułek z olejem z czarnuszki lub jego picie zmniejsza dolegliwości związane z alergią, takie jak katar sienny, bóle głowy czy łzawienie oczu.

W kosmetyce

Olej z czarnuszki świetnie pomaga w gojeniu wszelakiego rodzaju ran oraz wspomaga leczenie trądziku. Można go także stosować przy poparzeniach słonecznych, ponieważ pomaga regenerować się skórze i produkować zdrowe komórki.

Osobom z tłustą cerą olej z czarnuszki może pomóc w zmniejszeniu ilości wydzielanego sebum i tym samym wspomóc matowienie skóry. Osobom, które dostrzegają u siebie pierwsze zmarszczki z pewnością spodoba się fakt, że olej z czarnuszki wykazuje także właściwości wygładzające cerę i głęboko nawilżające.

W jakiej formie?

Olej z czarnuszki najlepiej spożywać w formie płynnej. Ponieważ jest bardzo aromatyczny i skondensowany, można go dodawać do sałatek lub zup, albo bezpośrednio na bułkę pszenną. Jest także dostępny w wygodnej formie kapsułek w dobrych aptekach i sklepach zielarskich.