fot. Sea Wave/Shutterstock

Cukier, biała śmierć - główny wróg zdrowej diety!

Mało kto wie, że cukier to według specjalistów trzeci po alkoholu i papierosach środek uzależniający na świecie, siejący w ludzkim organizmie prawdziwe spustoszenie. Zmęczenie, stres, senność... - za wszystkie te oraz wiele innych problemów może odpowiadać cukier, często nawet nie zdajemy sobie sprawy, że za dolegliwości, z którymi się zmagamy, odpowiada, tak wydawałoby się „niepozorny” składnik diety.

Cukier — substancja silnie szkodliwa dla organizmu

Cukier już dawno został zakwalifikowany przez specjalistów jako substancja szkodliwa dla człowieka, będąca przyczyną wielu problemów zdrowotnych, spośród których najgroźniejsza jest otyłość.

Otyłość wynikająca z nadmiernego spożycia cukru związana jest nie tylko z jego wysoką kalorycznością, ale również z jego pośrednim oddziaływaniem związanym z wrażliwością na leptynę (substancję hamującą apetyt). U osób spożywających nadmierną ilość cukrów występuje zjawisko tzw. wyrzutu insuliny, które związane jest z gwałtownie wzrastającym poziomem glukozy we krwi, wahania ilości tego hormonu odpowiadają z kolei za problemy z wyżej wspomnianą leptyną.

Cukier, nie bez powodu nazywany jest „białą śmiercią”, nadwaga i otyłość, to jedna z głównych przyczyn rozwoju cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo — naczyniowych, które są jednym z głównych powodów przedwczesnej śmierci w krajach wysokorozwiniętych.

Szkodliwych oddziaływań cukru na nasz organizm jest zdecydowanie więcej, wśród tych najbardziej znanych wymienić można obniżenie odporności, wynikające z uszkodzeń bakterii jelitowych, problemy z wątrobą oraz sprzyjanie rozwojowi grzybicy. Jednym z najnowszych odkryć związanych ze szkodliwym wpływem cukru na organizm, jest zwiększone ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory oraz szybszy rozwój komórek rakowych — jak widać skutki spożywania nadmiernej ilości cukru są naprawdę poważne.

Podstępny marketing

Im bardziej naukowcy alarmują przed szkodliwym wpływem cukru na nasze zdrowie, tym bardziej producenci ukrywają jego stosowanie, posługując się innym nazewnictwem, warto wiedzieć, że cukier ukrywa się m.in. pod nazwą: syrop glukozowo-fruktozowy, fruktoza, maltoza czy dekstroza - aby skutecznie unikać cukru w diecie, trzeba więc być świadomym i dobrze poinformowanym konsumentem.