fot. Aleksandra Zaitseva/Shutterstock

Co to jest żywność ekologiczna

Coraz częściej można się spotkać z określeniem "ekologiczna żywność", nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę o co tak naprawdę chodzi w tym stwierdzeniu. Ekologiczna żywność jest przede wszystkim pożywieniem bardzo zdrowym, ale nie tylko, jest ona uzyskiwana z produktów roślinnych bądź też zwierzęcych, które były wytwarzane w systemie gospodarstwa ekologicznego.

Takie gospodarstwo charakteryzuje się tym, że unika się w nim stosowania wszelkich nawozów sztucznych, pestycydów, regulatorów wzrostu i różnych dodatków żywieniowych.

Nie należy zapominać, iż jakość danego produktu zależy od warunków środowiskowych, jak także od sposobu jego wytwarzania. Nie od dzisiaj wiadomo, iż każdy spożywany pokarm wpływa na nasze zdrowie, a odpowiednio dobrany może pomóc nam w walce z naszymi dolegliwościami i nie dopuścić do powstawania nowych. Jeśli natomiast jedzenie jest słabej jakości, pozbawione niezbędnych wartości odżywczych to z całą pewnością będzie on bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia i może powodować pogorszenie samopoczucia, znacznie pogorszyć wygląd naszej cery, a także sprzyjać powstawaniu nadwagi oraz innych chorób powstających z powodu niezdrowego odżywiania. Te wszystkie dolegliwości powstają w momencie, kiedy nie dostarczamy naszemu organizmowi wszelkich niezbędnych mu do życia składników odżywczych, a jedynie spożywamy jedzenie, które ma za zadanie tylko zapełnić żołądek pozbywając się w ten sposób uczucia głodu.

Badania dowodzą, że produkty pochodzące z ekologicznych gospodarstw dostarczają organizmowi o wiele więcej niezbędnych witamin, składników mineralnych, białka itd.

Nie można zapominać, iż chyba jedyną wadą żywności ekologicznej jest fakt, iż ma ona gorszy wygląd. Warzywa i owoce wyhodowane w ekologiczny sposób są dużo mniejsze, oraz nie są aż tak kolorowe i dorodne, jak te pochodzące z "normalnych" upraw. Często problemem jest fakt, że nie wiemy, gdzie taką żywność ekologiczną możemy kupić. W ostatnich latach powstaje coraz więcej sklepów, które proponują nam takie pożywienie. Także współczesna technika śpieszy nam bardzo z pomocą, gdyż jest coraz więcej sklepów, w których zakupy można robić za pomocą Internetu, a zamówiony towar przywozi nam kurier, w takiej chwili nam pozostaje tylko uregulować rachunek. Jest to o tyle dobre rozwiązanie, że nie trzeba biegać po sklepach w poszukiwaniu odpowiednich produktów, a można to zrobić w zaciszu swojego własnego domu. Niewątpliwym atutem jest także to, że zamówione jedzenie sklep dostarcza nam bezpośrednio do miejsca do którego chcemy, aby został on dostarczony. Dzięki czemu oszczędzamy bardzo dużo, jakże cennego czasu.

Jedyną wadą zakupu żywności ekologicznej jest fakt, iż jest ona trochę droższa od tej ogólnodostępnej, gdyż wyhodowanie jej wymaga większego nakładu sił hodowcy i nie należy do prostych czynności. Wysokie ceny są także dlatego, iż póki co jest niewiele sklepów oferujących taką żywność, jednakże z roku na rok jest ich coraz więcej, a ceny stopniowo maleją. Biorąc pod uwagę zarówno wady, jak i zalety ekologicznej żywności trzeba przyznać, że jest ona o wiele korzystniejsza dla człowieka, dla jego zdrowia i samopoczucia, mimo, że jest droższa ale przecież nie od dzisiaj wiadomo, że zdrowie jest najważniejsze, ważniejsze od pieniędzy.